Mixblocks

Skills: ontwerpen, startup, UI/UX

Today, everyone is a photographer with Instagram. Everyone is a filmmaker with YouTube and everyone is a breaking-news reporter with Twitter.

Now it’s time for everyone become a musician!

Inleiding
In 2011 was de smartphone nog een opkomende markt. We spreken in die tijd pas over een marktaandeel van 23% (tegenover 65% in 2017) en zaken als “amateur professionalism” beginnen ineens snel de wereld te veranderen.
Iedereen heeft het over mobiele apps, en het maakt bijna niet uit wat je er mee kan, maar als je als groot bedrijf geen App hebt tel je niet mee!

Iets minder door opportunisme gedreven en een heel stuk meer door enthousiasme en het zien van de mogelijkheden, beseffen we wat dat kleine computertje in je broekzak kan betekenen voor het maken van muziek. Als zaken als gevoel voor timing en een zuivere noot aanslaan gewoon voor je geregeld worden dan kán ineens iedereen een muzikant zijn!
Uit deze overtuiging wordt Mixblocks geboren.
Gestart als hobby project, via gesprekken met partijen als Talpa, Heineken en Universal Music uitgegroeid tot een veelbelovende startup in BV structuur, tot aan uiteindelijk onze eigen Mixblocks App in de iTunes Appstore, en uiteindelijk (helaas) weer terug naar hobby project.

 

 

Hoe werkt het?
De Mixblocks app gebruikt samples van bestaande muziek om mashups te creëren. Deze mashups kun je delen met vrienden, die op hun beurt weer een remix kunnen maken van jouw mashup. Mashups zijn altijd weer op te delen tot hun oorspronkelijke samples. Ze zijn terug te leiden naar de originele artiest en onbeperkt herbruikbaar. Denk aan Lego steentjes; wat je er ook van bouwt het is altijd weer demontabel en geschikt om om iets nieuws mee te bouwen. In bovenstaand filmpje wordt de werking en interface uitgebreid toegelicht.

Mixblocks is een verfrissende, leuke manier om bijvoorbeeld een nieuw album van een artiest te lanceren (Welke fan maakt de beste mashup van de door de artiest beschikbaar gestelde samples?), om een festival te promoten (Maak een mashup van alle artiesten die op bet festival komen!), het zet aan om muziek met elkaar te delen via social media en zorgt zodoende voor een verspreiding van je content als een olievlek!

Artiesten waar we (onder andere) erg leuk contact mee gehad hebben en die ieder ook hun eigen versie van de app gehad hebben zijn Kraak en Smaak en Miss Bunty.
Daarnaast hebben we ook een versie gehad waarin we enkel samples gebruikten van artiesten die hun muziek beschikbaar stelden met Creative Commons licentie.

 

  • Kraak en Smaak Mixblocks App - Het editor scherm, boven in beeld de samples, onder in beeld een samengesteld samplepakketje, oftewel een Mixblock!

 

Conclusie
Tot zover het vrolijke verhaal. Zoals met alle nieuwe producten ligt het verkrijgen van succes in het vinden van een valide business model. Als promotie-tool werd het te gecompliceerd bevonden (de standaard was gratis armbandjes weggeven bij 6 biertjes…) en voordat de grote plantenlabels er mee aan de slag wilde moest er eerst nog een oorlog gevoerd worden op auteursrechten-niveau. Na 2 jaar veel plezier gehad te hebben, ontzettend veel geleerd te hebben en met heel veel leuke mensen te hebben samengewerkt, besloten we Mixblocks weer terug te brengen naar waar we ooit begonnen waren: een hobby project.

 

Informatie

  • Mixblocks was een project van:
    • Stefan Lugtigheid (project management, UI design / ontwikkeling, iOS ontwikkeling (UX), user testing)
    • Frits Nossbaum (inspirator, creatief proces sturing, vormgeving app)
    • Roland Meijs (iOS ontwikkeling)
    • Peter van der Heijden (business development, zakelijk mentor)
    • Joris Helming (organisator muzikale content, UI design, iOS ontwikkeling (UX), user testing, vormgeving app)
  • Het filmpje is gemaakt voor onze deelname aan de CHI Conference on Human Factors in Computing Systems 2013
  • Foto’s en video door Joris Helming en Stefan Lugtigheid
  • Mixblocks website