Steve Glide Clipper

Date: juli 2021
Skills: ontwerpen, vormgeving
Client: WestCare

Inleiding
WestCare is een Nederlands bedrijf dat aan- en uittrekhulpen voor steunkousen levert. Voor de ontwikkeling van een nieuw type aantrekhulp voor steunkousen heb ik samen met Eelco Schouten de productontwikkeling gedaan.

Een introductie in steunkousen.
Een steunkous is te vergelijken met een zeer strakke sok, die ook nog eens 3 maten te klein is. Het kost verbazend veel kracht om deze sok aan te trekken zoals je gewend bent bij een normale sok. Dit is waar de aantrekhulp in beeld komt.
Een steunkousaantrekhulp is veelal gemaakt van een dunne gladde stof waar de steunkous makkelijk overheen glijdt. Het aantrekken gaat dan als volgt: eerst trek je de steunkousaantrekhulp aan (als een ruim zittende sok), vervolgens trek je hierover de steunkous aan, hierna trek je de steunkousaantrekhulp onder de steunkous uit. Et voilà: met zeer weinig moeite zit er een steunkous om je voet en been!

Uitgangspunten bij het nieuwe ontwerp.
WestCare heeft al een goed werkende steunkousaantrekhulp in het assortiment, echter is dit een groot rigide product, dat het meest geschikt is om thuis, op een vaste plek te hebben staan. Er is echter ook een vraag naar kleinere, goedkopere aantrekhulpen. Bijvoorbeeld om het makkelijk mee te kunnen nemen, of voor het geval het dragen van steunkousen van tijdelijke aard is (bijvoorbeeld na een ongeluk). Daarom ging de voorkeur voor dit ontwerp uit naar een product van textiel.
Een ander belangrijk uitgangspunt was dat de steunkousaantrekhulp toepasbaar is op steunkousen met een gesloten teen. Dit lijkt een klein detail, maar de meeste aantrekhulpen worden verwijderd via de opening bij de tenen. Deze aantrekhulp moet dus verwijderd worden in dezelfde richting als waarin het aantrekken van de steunkous gebeurd. Gevolg: het ene moment moet de aantrekhulp goed op zijn plek blijven, het volgende moment moet hij makkelijk te verwijderen zijn. En dat verwijderen moet gebeuren van tussen het been en die extra strakke sok van 3 maten te klein…

Het ontwerp.
Allereerst zijn we gestart met het zelf aantrekken van een steunkous. Ervaring: dat valt niet mee. Zelfs niet als je jong, fit en gezond bent, laat staan als je wat ouder bent, of lichamelijke klachten hebt.
Vervolgens zijn we gaan experimenteren met het textiel dat vaak voor dergelijke producten wordt gebruikt: gesiliconiseerd nylon doek (lijkt op vliegerdoek). Je merkt direct dat wanneer je je voet en been inpakt in dit doek, de steunkous veel gemakkelijker aan te trekken is. Bijna als een normale sok! Tot zover echter het makkelijke gedeelte. Het textiel is namelijk niet te verwijderen. Het stroopt op, vouwt zich rond je tenen en zit vast. Er moest een duidelijk gezocht worden naar een manier om het textiel als het ware te laten ontvouwen, onder de steunkous. Een spoedcursus naaimachine-gebruik verder kon deze ontwerper zijn eerste prototypes zelf in elkaar naaien!
Diverse principes van ontvouwen zijn bedacht en getest, waarvan er uiteindelijk één als veelbelovend uit de bus kwam. Veel onderzoekstijd ging zitten in het zoeken naar de juiste vormgeving van de hengsels, en dan met name op de plek waar deze overgaan in het voet-gedeelte. Op deze locatie vindt het ontkoppelen van de clips plaats, en dit is waar het ontvouwen van de aantrekhulp start. Als het op deze plek verkeerd gaat eindigt de aantrekhulp als een vastzittende prop tussen tenen, wreef of hak.
Via diverse prototypes hebben we het ontwerp gefinetuned en zijn er passende clips voor de onderzijde gezocht. Alles is zo vlak en glad mogelijk ontworpen om ongemak tijdens het verwijderen van de steunkousaantrekhulp te vermijden.
Het uiteindelijke prototype is vastgelegd in een pakket van tekeningen waar patronen mee te maken zijn zodat WestCare het ontwerp kon overdragen aan de productiepartij.

Patent.
Binnen de medische branch is het gebruikelijk het ontwerp en eventuele vondsten vast te leggen in een patent. Dit om de concurrentie buitenspel te zetten. Voorbeeld: er is een partij die het alleenrecht heeft op het gebruik van magnetische sluitingen op steunkousaantrekhulpen… Dit lijkt niet zo belangrijk, maar vind maar eens een platte sluiting, die even simpel in gebruik is…
Om deze reden is ook het ontwerp van de Steve Glide Clipper, de wijze van ontvouwen, én het gebruik van kunststof clips vastgelegd in een patent.
Mijn eerste patent. Toch een moment om even bij stil te staan als industrieel product ontwerper!

Conclusie.
Na testen door een proefpanel met een eerste serie aantrekhulpen, zijn er in overleg met de producent nog een aantal kleine details aangepast. Dit om productie iets te optimaliseren (goedkoper) en het gebruik te vereenvoudigen (aanwijzingen op het product). Inmiddels is het product door WestCare geïntroduceerd en wordt het in meerdere landen met succes verkocht.

 

Informatie
Website Steve
European patent register