Dutchcreen Akoestische Scheidingswand

Date: november 2018
Skills: ontwerpen
Client: Dutchcreen

Inleiding
Bij Dutchcreen worden alle scheidswanden en akoestische panelen volledig in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd. Door slim te ontwerpen is het mogelijk hoogwaardige producten, in Nederland geproduceerd, voor een eerlijke prijs- / kwaliteitsverhouding te kunnen leveren.

Voor de uitbreiding van het assortiment, werd ik door Dutchcreen gevraagd voor de ontwikkeling van een nieuwe akoestische scheidingswand.

Aan de slag!
Sommige producten lijken zo simpel, maar blijken zo veel complexer als je je er eenmaal verder in verdiept. Dit is typisch het geval voor de Dutchcreen scheidingswanden! Zoals gezegd: een hoogwaardig, in Nederland geproduceerd product voor een zeer scherpe prijs – een lastige optelsom!

De kern van de wand (het frame) is grotendeels gebaseerd op de andere wanden van Dutchcreen, daar was dus snel een juiste oplossing voor gevonden. De voet echter was een heel ander verhaal.

De eisen waren duidelijk:
– Constructie en bevestiging sterk genoeg voor een wand van 2 meter hoogte
– Strakke, moderne uitstraling
– In Nederland geproduceerd
– Zeer strakke kostprijs

Met deze uitgangspunten zijn we van start gegaan.
Door zoveel mogelijk bewerkingen (zetten, frezen, draad tappen, etc.) weg te strepen kwamen we uiteindelijk uit bij de voet in zijn minimaalste vorm: een 6 mm dikke, platte stalen plaat, laser gesneden en vervolgens gepoedercoat.
Kritiek punt lag bij de bevestiging van de voet; het probleem was dat bij grote belasting de voet het frame onomkeerbaar vervormde, waarna de wand schuin bleef staan. Dit is opgelost door de vormgeving toe te spitsen op de belasting, en de bevestig te maken door middel van speciale stalen inserts welke geschikt zijn om in het frame te schroeven. Vervolgens worden de voeten door middel van zware bouten vast gezet aan het frame. Dit heeft geleid tot een zeer sterke en stijve constructie.

 

 

Als ontwerper weet je natuurlijk in grote lijnen hoe je een onderdeel zo opzet dat het goedkoop maakbaar is, maar het is onmogelijk van iedere productietechniek de fijne kneepjes van het vak te kennen, daarom is het belangrijk gedurende het ontwerpproces het gesprek aan te gaan met de producent. Zo ook hier. In overleg met de producent werden nog kleine details aangepast, en nog enkele centen per voet bespaard.
Een ander punt waar grote besparingen zijn te behalen is de zoektocht naar het juiste partner bedrijf voor de productie. Het ontwerp van de voet heb ik uitgezet bij meerdere producenten. Samen met enkele dagen speurwerk op internet heeft dit geleid tot een fijne partner in de productie van de voeten. Uiteindelijk is de prijs natuurlijk een belangrijk punt, maar is het ook belangrijk dat de samenwerking prettig is en voor iedereen interessant (zowel voor opdrachtgever als voor opdrachtnemer).

Dit project is in samenwerking met Eelco Schouten van de productontwikkelingsafdeling van Dutchcreen.
Mijn verantwoordelijkheden lagen bij de het ontwerp, de planning, het zoeken en vinden van leveranciers van beslag en de producent van de stalen voet.

Informatie
Website van Dutchcreen
Foto’s door Eelco Schouten