Dutchcreen SENA

Date: juli 2020
Skills: ontwerpen
Client: Dutchcreen

 

 

Inleiding
In opdracht van Dutchcreen werk ik aan de uitbreiding van hun portfolio in akoestische producten. De nieuwste toevoeging hieraan is de SENA, een akoestische plantenbak.
Lees hieronder welke aspecten leidend waren in de ontwikkeling van dit product en wat de SENA (eigenlijk best wel) bijzonder maakt…

1. Het frame van de plantenbak is volledig opgebouwd uit tweede leven materiaal.
2. Door de omvang kan er een enorme hoeveelheid akoestisch materiaal in.
3. Er kunnen planten in!

 

 

1 – Tweede leven materiaal.
Bij een gesprek binnen het netwerk van Dutchcreen kwamen wij iets interessants op het spoor: Ieder jaar worden er bij deze klant tientallen containers tot aan de nok toe gevuld met afgedankte bureaubladen. “Afgedankt” kan zijn omdat het design uit de mode is geraakt, omdat de opstelling veranderd moest worden, of omdat er enkele beschadigingen ontstaan zijn.
Maar, eigenlijk zijn de bladen nog voor 98% instaat hun functie te vervullen. Toch is dit niet wat er gebeurd! De volle containers gaan namelijk rechtstreeks naar de vuilstort. In het beste geval betekend dit dat het wordt hergebruikt om nieuw spaanplaat van te maken (met toevoeging van virgin materiaal, lijm en een hoop energie), in het slechtste geval worden ze opgestookt in de verbrandingsoven (levert energie op, maar weg is de mooie grondstof).
Wij zagen hier een mooie oplossing om het materiaal (voorlopig) een nieuw leven te geven: verwerkt tot frame voor de SENA plantenbak.

Door een goed overwogen ontwerp is er voor de plaatsing van de stof niks anders nodig dan enkele slim geplaatste zaagsneden, iets wat de de klant gewoon op zijn bestaande zaagmachine kan bereiken. Hij zaagt de oude bureaubladen op maat volgens de door Dutchcreen aangeleverde specificaties, en Dutchcreen ontvangt een bouwpakket!

Eigelijk een situatie waar iedereen blij van wordt: de klant krijgt nu geld voor materiaal waar hij normaal voor moest betalen om er vanaf te komen. Dutchcreen heeft het materiaal iets goedkoper dan virgin materiaal. De eindklant kan met een goed gevoel zijn nieuwe plantenbak neerzetten, wetende dat er zo min mogelijk afval geproduceerd is.

 

2 – Akoestiek
Hoe goed een product in staat is in het absorberen van geluid, hangt voor een groot gedeelte af van de hoeveelheid toegepast akoestisch materiaal. Doordat de kast van de plantenbak ruim 30 cm breed is kunnen we veel akoestisch materiaal in een dikke laag kwijt. Dit resulteert in een zeer hoge akoestisch waarde (voor de kenners: αw=0,95). Met name in de lage frequenties presteert de plantenbak erg goed, iets wat met (relatief dunne) schermen lastig te verkrijgen is. Een waardevolle toevoeging aan het assortiment dus!
Overigens: het akoestisch materiaal was altijd al een tweede leven materiaal, namelijk hergebruikte katoenen kleding.

 

3 – Planten
Je hoort er steeds meer over: planten op de werkvloer hebben een positieve invloed op de mens. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat productiviteit toeneemt en ziekteverzuim onder werknemers afneemt.
Of dit nou echt waar is of niet, ik denk dat planten sowieso een mooie afscheiding zijn en dat het een goed gevoel geeft iets te verzorgen en het te zien groeien.

 

 

Informatie
Website van Dutchcreen
Foto’s door Eelco Schouten