Hydro Profile Academy

Date: januari 2020
Skills: ontwerpen

Inleiding
Aluminium extrusie profielen worden veelvuldig ingezet als halffabricaat bij de ontwikkeling van producten. Echter, de standaard verkrijgbare profielen zijn vaak nét niet optimaal voor de toepassing zoals jij die als productontwerper ziet. De oplossing is dan een custom ontworpen en geproduceerd extrusie profiel.

Voor een project waar ik bij Dutchcreen aan werk zijn een aantal van deze custom ontwikkelde, aluminium extrusie profielen noodzakelijk. Als ontwerper heb je natuurlijk je basis kennis van extrusietechniek, maar in dit geval ging het om een zeer specifieke vorm en functionaliteit.
Om deze reden zijn wij in gesprek gegaan met een aantal bedrijven die aluminium extrusie profielen maken. Uit deze gesprekken bleek Hydro een partner te zijn die graag wil, en kan meedenken bij de ontwikkeling.
Afhankelijk van de kennis van de klant kan Hydro het uitwerken van de profielen in meer of mindere mate op zich nemen. Omdat wij duidelijk lieten merken geïnteresseerd te zijn in het naadje van de kous (hoe ontwikkel je het beste profiel voor de scherpste prijs?) werden wij (collega ontwerper Eelco Schouten en ik) uitgenodigd om 2 dagen op training te komen bij de Hydro Profile Academy.

 

 

Terug naar de collegebanken!
Tijdens de 2 daagse Profile Academy worden alle facetten van het ontwerpen, produceren, nabewerken en toepassen van aluminium profielen behandeld.
Het was wel weer even wennen om een hele dag in de banken te zitten en te luisteren naar presentatie’s, gelukkig was er ook voldoende afwisseling in de vorm van fabrieksbezoek, een-op-een gesprekken met specialisten en ontwerp sessies. Tijdens de ontwerp sessie op dag 1 werd er in groepjes gewerkt aan een product bestaande uit een extrusie profiel. Vervolgens werd één ontwerp uitgekozen en de volgende dag geperst in de fabriek.

Het waren twee leerzame dagen. Voor mij als ontwerper was het interessant om te horen dat er meerdere factoren zijn die meespelen in de prijs van een profiel. Uiteraard zorg je er voor dat er zoveel mogelijk functionaliteit (schroefkanalen, vormverbindingen, enz.) geïntegreerd is en dat het profiel de werkende krachten aan kan. Daarbij zou een logische gedachte zijn, zo min mogelijk aluminium te gebruiken. Echter, door een ontwerp te optimaliseren voor productie kan er met een hogere snelheid geperst worden.
Zo kan het dus soms interessant zijn op bepaalde plekken aluminium toe te voegen (vaak is een symmetrisch profiel optimaal) waardoor de extrusiesnelheid zo hoog mogelijk kan liggen. Uiteindelijk is het machinetarief dan bepalender voor de kostprijs dan de hoeveelheid gebruikt aluminium.
Het zelfde geldt op het gebied van toleranties: Door het profiel slim te ontwerpen, en soms elementen toe te voegen, kan de maatvastheid aanzienlijk verhoogd worden, zonder dat er iets in de prijs veranderd.

 

  • Gerecycled aluminium wordt on-site omgesmolten tot billets.

 

Naast de opgedane kennis waren de 2 dagen ook leuk om de constructeurs van Hydro beter te leren kennen en een mooie gelegenheid om hen (nog meer!) vragen te kunnen stellen over de profielen waar wij bij Dutchcreen aan werken. Zeer geslaagd dus!

 

Informatie
Website Hydro Profile Academy
Informatief film over aluminium extrusie van Hydro
Website Dutchcreen