Inofec zit/sta bureau

Date: mei 2020
Skills: ontwerpen, vormgeving
Client: Inofec Kantoormeubelen

 

 

Inleiding
Inofec is een kantoormeubelhandel die zich begeeft in het lage- tot middensegment van de markt. Veelal worden producten ingekocht bij fabrikanten en doorverkocht aan eindklanten zonder dat Inofec hier al te grote wijzigingen aan doet. In de jaren ’90 heeft men een eigen bureau laten ontwerpen, de InoPro. Dit was een groot succes. Een eigen ontwerp heeft als voordeel dat het geheel is toegespitst op de klant van Inofec en dat het zodoende goed past qua prijs en uitstraling bij deze klant.
Na jaren van goede dienst begint het ontwerp echter gedateerd te tonen en zijn er ontwikkelingen in de markt waar Inofec graag op in wil spelen met een nieuw, eigen bureau. Dit is de start van deze ontwerpopdracht voor Eelco en mij.

Uitgangspunten
Het nieuwe bureau zal een zit-sta bureau worden dat voldoet aan de eisen van de NPR-1813. Er zal zowel een enkel- als een dubbel bureau ontwikkeld worden.
Kabelmanagement zien wij als een belangrijk onderwerp om tijdens het ontwerp van begin af aan mee te nemen.
Naast de ergonomische eisen van de NPR en het kabelmanagement zal het bureau verkrijgbaar moeten zijn voor een zelfde scherpe prijs als de rest van het assortiment van Inofec. Wat betreft uitstraling mag het er onderscheidend uitzien, maar tegelijkertijd zal het wél een allemansvriend moeten blijven.

Aan de slag!
Een van de grootste uitdagingen van het bureau lag bij de hoogte verstelling. Hoe het bureau er ook zou gaan zien, feit was dat het verstelbaar zou moeten zijn tussen 65 en 130 cm. Uiteraard moet het ook op 130 cm hoogte een stabiel werkvlak hebben. En dat vraagt nogal wat van de gebruikte materialen en toegepaste technieken.
Gezien de gewenste uitstraling (allemansvriend) en kostprijs (laag tot midden segment) besloten we het ontwerp redelijk ingetogen en vertrouwd te houden. Tegelijkertijd willen we natuurlijk wel een hoogwaardigheid en verzorgde uitstraling verkrijgen. Kortom: uitdagingen!

Zuilen
In eerste instantie zijn we binnen eigen netwerk gaan informeren wat de mogelijkheden waren tot het ontwikkelen van een in hoogte verstelbare zuil. Dit bleek echter lastiger dan verwacht en echt specialisten werk. Zoals geschreven is de combinatie van slanke zuil + 65 cm hoogte verstelling + vrij van speling een lastige combinatie.
Na inventarisatie van de markt bleken er wereldwijd maar een stuk of 7 leveranciers te zijn die hoogwaardige zuilen kunnen leveren. Na een schifting gemaakt te hebben op basis van prijs en mogelijkheden bleven hier nog ongeveer de helft van over. Met deze partijen hebben we gesprekken gevoerd, waarbij we uiteindelijk onze huidige partner hebben gevonden.

 

  • Kabelmanagement. Onder de klep bevindt zich een viervoudig stekkerblok incl. USB en netwerk aansluiting.

 

Onderkant in zicht!
Tijdens de zoektocht naar de juiste leverancier van de zuil werkten wij ondertussen door aan het ontwerp van de rest van het frame. Belangrijk, en sturend uitgangspunt hierbij was het feit dat bij een zit-sta bureau de afwerking van de onderkant (het frame onder het blad) een veel meer in het oog springende rol speelt dan bij een vast bureau op zithoogte.
Normaal gesproken ziet men de onderkant van een bureau alleen bij het aansluiten van snoeren en misschien eens een keer wanneer men iets op de grond laat vallen. Maar wanneer een zit-sta bureau op sta-werkhoogte staat, kijkt de zittende buurman direct onder het werkblad.
Om deze reden hebben wij gekozen voor een compleet onzichtbare bevestiging van de verschillende framedelen; er bevinden zich geen bouten en moeren in het zicht. Het zelfde geldt voor montagegaten: door de framedelen specifiek voor dit type bureau te ontwerpen voorkomen we onnodige (en lelijke) gaten in het frame.
Voor de traverse (de dwarsbalk) en de bladdragers kozen we voor een slank ontwerp, wat in dezelfde breedte overgaat in de zuil. Dit ontwerp heeft ons en onze productiepartner later nog aardig wat hoofdbrekens opgeleverd, maar dat wisten we toen  nog niet…

Kabelmanagement
Ondanks dat alles steeds draadlozer wordt zullen we in de komende jaren zeker nog behoefte hebben aan stopcontacten bij onze werkplek. Omdat het aantal stopcontacten per type gebruiker wél erg uiteen kan lopen, hebben we 3 verschillende type gebruik gedefinieerd: Standaard gebruik, flex werker en eigen oplossingen.
Voor de standaard gebruiker is er de beschikking over 4 stopcontacten en 2 USB poorten en een netwerkaansluiting. Dit alles netjes weggewerkt in een ruime kabelbak, achter een gecoate, stalen deksel en snel toegankelijk via de bovenkant van het bureaublad.
Voor de flexwerker is er de mogelijkheid te kiezen uit 1 stopcontact + 2 USB poorten, of 2 stopcontacten. Toegankelijk vanaf de bovenzijde van het blad zodat bijvoorbeeld snel een laptop oplader ingeplugd kan worden.
Voor de gebruiker die niet binnen een van deze twee groepen valt is er de mogelijkheid eigen oplossingen in/aan het bureaublad te bevestigen en de kabels netjes via dezelfde weg te laten verlopen als het aansluitsnoer van de bediening van de hoogte verstelling van het bureau.
Voor de duo werkplek is naast deze oplossingen ook een zogenaamde aorta-goot ontwikkeld. Via deze goot kunnen duo bureaus opgesteld in rijen, doorgekoppeld worden. Op deze manier is de vloer geheel vrij van snoeren.

 

  • Onderaanzicht. Zeer strakke overgang van zuil op traverse. Geen bouten en moeren, en ongebruikte montagegaten in zicht.

 

Scheidingswand
Bij de bureau-lijn is ook een bijpassend akoestisch scherm ontworpen. Het voordeel van een bijpassend scherm is dat we het ontwerp hiervan perfect kunnen laten aansluiten op het ontwerp van het bureau. Zowel qua ontwerp: slank en strak ontwerp met zelfde afgeronde hoeken als aan het blad. Als wel de montage: plaatsing van de montagegaten voor het scherm zijn meegenomen in het ontwerp van het frame. Indien er geen wand geplaatst wordt zijn de montage gaten in gebruik voor bevestiging van de aorta-goot.

Productieklaar maken
Na een uitgebreide zoektocht zijn wij er in geslaagd een zeer fijne productiepartner te vinden. Het was een genot samen met hun het ontwerp af te ronden en optimaal geschikt te maken voor productie met de middelen beschikbaar binnen hun fabricage mogelijkheden. Op deze manier is het bureau prettig te produceren voor hun en krijgt Inofec de beste kostprijs.

iF Award
Zoals ik eerder al melde op mijn site is de bureaulijn (dus zowel het enkele- als het dubbele bureau) onderscheidde met een iF Award. Een mooie bevestiging van de gezamenlijke energie die wij als ontwerpers, Inofec en onze productiepartner in het ontwerp gestoken hebben. Lees hier mijn verslag van het meedoen aan de iF Awards verkiezingen.

Informatie